Ainoa ja oikea poron käristys vain lisätty suola? No minun makuun se ei passaa tässä tulee minun versio käristyksestä.

Jossakin siellä silloin joskus Lapin pirteän kirpeässä pikku pakkasessa aamutuimaan nousin aamuun tuimaan ja huimasti huutaen hyppäsin ensi töikseni hyiseen lampeen ja täytyy sanoa että kyllä siinä ajatukset aukeni ja turhat surut raukeni ja mikä sen hienompaa kun mennä sen jälkeen pistää aamusauna lämpiämään ja se ensimmäinen tikun raapasu ja tuohen rätinä ja sitten vaan pyyhkellä paikat kuivaksi ja pirttiin pistään aamukahvit tulelle, ai niin kello oli muuten tässä vaiheessa semmoset 06.45 muut kuorsas vielä tuvan puolella. Näin se päivä lähti käymään ja seuraava homma oli sitten se poronkäristyksen valmistus, minua ei todellakaan kiinnostanut tippaakaan lähteä rannoille seisomaan vapa kädessä minä nautin tästä hommasta tämä on aina haaste valmistaa sapuskaa korvessa jossa olosuhteet ovat alkeelliset.

Valmista poronlihaa suikaleenaa sen mukaan mitä on porukkaa, mutta muista että käristystä jokainen ottaa aina tuplat myös naiset ja lapset tykkää tästä tämä ei ole pelkästään miesten herkku.

Minä valmistin tämän tehdyssä nuotio paikassa jossa oli valmiina iso laakea teräs pelti johon kumosin poronlihat ja sitten voita ja runsaasti, suolaa, raakoja puolukoita tai pihlajanmarjoja, lanttu kuutioita, sokeria tai siirappia, pullo konjakkia tämmöisillä aineilla se maku irtoo ja sitten muusia tai koko perunoita ja suolakurkkua juomaksi suosittelen kotikaljaa tai kivennäisvettä.

Jälkiruoka: Lakkapiirakka ja vanilja kastike, onnistuu ihan perusohejeella tästä ei minulla ole sen kummempaa spesiaalia ja niin tietysti kunnon pannukahveet.

Ja sitten illalla viimetteeks kaikkien hommien jälkeen on hieno oikasta ittensä saunanlauteille ja olla siellä ihan hiljaa vailla ajatuksen hiventäkään kuunnella vain kun koivu napsaa pesässä, ja sitten sen jälkeen käy vielä pulahtamassa lammessa, istahtaa ulos siihen sen kaiken kauneuden keskellä vetelee siinä kaikessa rauhassa savut ja kuuntelee mitä luonnolla on kerrottavaa.

Ja sitten on kiva kuunnella kun muut heittelee juttuja leppoisasti vatsat täynnä, ihminen onkin aika kiree otus nälkäisenä.

 

Päivän miete: Saan päivästä paljon enemmän vatsa täynnä.

Päivän runo: Sain sinut soimaan, olit hetken minun oma sävel.

Tässä tulikin muuten mieleen yksi runo minkä joskus kirjoitin se todella maistui siltä mitä se teksti oli sen nimi oli likka lakan makuinen. Voin sen joskus kirjoitta mutta vain jos joku haluaa sen lukasta en viitti tänne turhaan mitään raapustaa ettei kansa kyllästy ja kyllä se niin on monta kertaa että kuvat puhuu paremmin puolestaan kuin jätkä itse.

Se on taas morjes pysytään langoilla. Jarkey